marți, decembrie 2

De ce au votat romanii asa cum au votat?

S-au anuntat rezultatele finale la alegerile parlamentare. Pe scurt, a castigat la mustata PSD+PC, mustata e a PD-L-ului care a iesit pe doi si PNL, pe 3. Ce intelegem de aici? In primul rand se vede o usoara saturatie de presedintele Basescu si partidul lui. Mai mica decat ne-am fi asteptat poate, dar cu toate astea, romanii nu mai sunt atat de vrajiti de discursul prezidential. Multi s-au saturat de experimentele si certurile dreptei. Vor social-democratie, vor PSD, vor protectie, vor siguranta...

Se spune ca asta ar fi tendinta, in momente de criza, sa mergi cu cei care promit mai mult sprijin pentru cei multi. Vezi cazul SUA, unde respectand proportiile, Obama a castigat tot pe un val din asta de asteptare. Sigur ca, la noi, diferenta e mica intre primele doua locuri, totusi avand in vedere cat a crescut PSD-ul in ultimii 4 ani, sta in picioare ce tocmai am spus.

Aceiasi votanti

Problemele ar fi insa mai multe. Una dintre ele e aia in care multi si-au bagat picioarele si pur si simplu nu s-au dus la vot. Adica aproape 70 la suta dintre romanii cu drept de vot au stat acasa sau au ales vacanta.

Din '90 incoace au mers la urne tot mai putini dintre noi. Saturati si scarbiti de scalambaielile politice, de lipsa de perspectiva si alternativa, am lasat in mainile altora "soarta tarii". S-au dus ca de obicei, in masa la vot, oamenii de peste 45-50 de ani, eternii votanti si oamenii de la sate. Ei sunt cei care au facut jocurile iar rezultatul se reflecta si in sensul asta. Cat e de reprezentativ ce-a iesit? Pai nu prea e, dar asta e.

Nu s-au lasat prostiti

Ce ar fi de remarcat e ca cei care au fost nu s-au lasat chiar prostiti. Adica multe din vedetele astea uninominale nu au prea iesit. Sau cel putin, la ora la care scriu randurile astea, asteapta sa prinda un loc in Parlament dupa o eventuala redistribuire a mandatelor. Iarasi un semn de maturitate electorala e ala ca gogosile politico-extremisto-circare gen PRM si PNG nu pupa sub nicio forma vreun mandat, inclusiv liderii lor - Vadim si Becali. Adica cei care au votat si-au cam facut iarasi treaba.

Dar de ce s-a votat ce s-a votat?

Pai cum spuneam, partidul lui Base n-a prea existat decat prin Base. Al carui mesaj, desi franjurat si usor obosit, inca functioneaza. Am stabilit-o si cu PSD-ul. E interesant fenomenul PNL, care a fost in prag de a disparea acum 4 ani cand s-a certat cu Base. Dar tocmai pentru ca nu a cedat si Moliceanu s-a transformat in Tariceanu a ajuns sa aiba cel mai bun scor de dupa Revolutie, adica vreo 20 la suta. Tariceanu convinge. Si pe mine reuseste destul de bine sa ma convinga. I-a convins si pe cei carora le-a dat pensii, salarii si le-a mai miscsorat din taxele care conteaza.

Romanii au mai fost smecheri, ca sa zic asa, acolo unde au stiut sa aleaga ce e mai bun din avantajele uninominalului. Adica acolo unde a fost de votat omul, l-au votat, unde nu - au mers pe vechiul principiu al votului politic.

Vocea tacutilor

Desi toata lumea vorbeste de rezultate, eu cred ca vocea absentilor nu trebuie ignorata. Au fost si romani prezenti care au mimat absenta. In sensul in care au bagat un urne "voturi albe" adica fara nicio stampila pe ele.

Am auzit unele voci care spun c-ar fi fost cateva sute de mii de astfel de voturi. Cu voturi albe sau nu, aproape 70% dintre romanii cu drept de vot nu s-au dus la urne. Daca ar fi facut-o, am un feeling ca lucrurile ar fi stat cu totul altfel. Asadar romanul a preferat sa taca, scarbit, satul si plictisit de "exercitiul democratic" al ultimilor ani, in care toti s-au dovedit o apa si un pamant.

Acum sigur ca si asta e discutabila. Nici noi ca romani nu suntem tocmai imaculati ca sa asteptam inocenta de la politicieni.

Oricum, eu as zice ca marele castigator (si) al acestor alegeri este mare partid alb al protestatarilor, al celor care nu au votat. Care daca s-ar alia in vreun fel, ar matura pur si simplu cu cei care au iesit. Cu toti la un loc.

Citeste si:
- Politicianul roman. Un nesimtit?
- Parerea mea despre... Elena Udrea
- Capitalismul de azi = mai multe comunismuri

Aboneaza-te la RSS
Click! Adauga acest blog la Favorite

4 comments:

Dan Gheorghe

intrebarea e cum vor atata clasamentele astea peste sase luni. sa vedem atunci cata popularitate vor mai avea partidele care intra acum la guvernare, cate procente va avea partidul ramas in opozitie. dar mai ales cate procente vor avea partidele care n-au intrat acum in parlament. parerea mea e ca anul 2009, cel plin de criza economica, va rasturna ordinea procentelor de acum. si cei din urma s-ar putea sa fie …

Cippy

asa e, dan. oricum clasa politica e expirata. chiar si acum, vezi ca nu mai convinge pe nimeni... politicienii raman aceiasi dar cei care ii legitimeaza sunt din ce in ce mai putini. si da, ai dreptate: anul viitor va fi unul cel putin interesant. merci de comment. te mai astept.

Anonim

Permite-mi sa te contrazic, Mihai: cei aproape 70 % care au stat acasa nu vad cum s-ar putea alia. Si, sincer sa fiu, mi-as dori sa nu vad o alianta a celor care au proasta impresie ca a sta acasa in ziua alegerilor reprezinta un act eroic. NU! este vorba de o responsabilitate a ta, ca si cetatean. Mai multe, pe tema asta, gasesti in cel mai recent articol al meu. :)

Cippy

contrazice-ma, vladi:) nici eu nu cred ca s-ar putea alia. ei sunt totusi o voce - vocea tacutilor. poate nici eu nu sunt total de acord dar e dreptul lor sa protesteze, sa se sature. cum spuneam mai sus, au transmis un mesaj clar - s-au saturat de politica, sau cel putin de politicienii momentului, fie ei si uninominali. si pe cuvant daca nu-i inteleg. probabil si tu...

  © Blogger template 'Totally Lost' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP