miercuri, noiembrie 5

Sunt 6,7 miliarde de lumi. Nu mai mult

The world as we know it. Lumea, asa cum o stim... O expresie la moda in filmele SF americane. Doar ca postul asta nu este unul de science fiction, ci despre o realitate pe care multi n-o cunoastem sau nici macar nu ne-a trecut prin cap. Exista o singura problema: lumea, asa cum o stim noi este una singura. Valabila doar pentru mine. Pentru tine, care citesti randurile astea este f. putin valabila, spre deloc. Tu ai lumea ta, realitatile tale, problemele tale felul propriu de a te raporta la ele. E cazul si al vecinului tau, ca de altfel al fiecaruia din cei 6,7 miliarde de oameni care populeaza in prezent planetuta noastra.

"O, prietene, cum este albastrul tau?" O intrebare deloc intamplatoare, lansata de Nichita Stanescu in poezia Enghidu. Am eu vreo certitudine ca felul in care eu percep culoarea albastra este acelasi ca si al tau? Culorile sunt doar o conventie, un nume pe care noi l-am dat unor impulsuri vizuale venite din lumea exterioara. Stii si tu povestea cu culorile... care nu exista, ci doar creierul fiecaruia din noi care le interpreteaza si le da sens in functie de felul in care se reflecta lumina in ele...

N-ai fost in capul meu

Am fost eu in capul tau sa stiu cum interpreteaza creierul tau reflexiile? Nu si nu voi fi niciodata. Ideea este insa alta: lumea e o chestie subiectiva. Pare reala, este reala, dar este reala atata timp cat ea conteaza pentru fiecare. Mai dai vreo ceapa degerata pe lumea si problemele mele atata vreme cat te simti naspa? Nu. Daca nu sunt tatal tau, mama ta, vreun copil sau sora n-o sa-ti pese de lumea mea. Sau prea putin. Pentru tine, pentru fiecare, conteaza cel mai mult lumea lui.

Sigur ca exista altruism, bunatate si alte alea... exista. Doar ca cel care le practica trebuie sa si aiba chef pentru ele.

Generatii deci preocupari diferite

Dupa acelasi principiu, tot ce il preocupa pe un batran este sa-i vina pensia la timp, sa fie cat mai putin bolnav si sa-si stie copii in siguranta. Pentru el blogurile nu exista, cum nu exista nici internetul. La fel, un tanar. Habar n-are ca pensiile sunt mici, nu-i pasa de incalzirea globala sau de criza financiara. Cata vreme Steaua castiga, shaormeriile sunt deschise pana noaptea tarziu, gagicile sunt cat de cat atrase de el iar babacii ii livreaza bani saptamanal, viata e buna.

Chiar si doi buni prieteni au viziuni si aspiratii diferite, asa ca ce sa mai vorbim de conflictul dintre generatii. Lumea, asadar, e asa cum o vede fiecare. Si cum toti suntem diferiti si lumile noastre sunt ale naibii de diferite.

Chestie de perspectiva...

Ok, veti spune. Cu toate astea ne intelegem, chiar daca avem lumi asa diferite. Pai da, ne intelegem... mai avem si scopuri si interese comune, mai si comunicam... suntem o populatie civilizata... acum si civilizatia asta e relativa, parerea mea... adica o alta teorie de-a mea e ca suntem niste anumalute dresate care se comporta frumos, dar la o adica putem sa punem mana si pe o bata. E de discutat pe tema asta... cu siguranta intr-un alt post.

Anyway... lumea asa cum o stim este intr-adevar lumea asa cum o stim. Cum o stie fiecare... E ca faza cu Google Maps. Vazuta de sus, pare un glob... insa de jos, de la nivelul solului, adica al fiecarui individ nu e nici pe departe un glob... Nici nu e de mirare ca astia au crezut in Antichitate ca Pamantul e o chestie plata care nu se mai termina...

Citeste si:
- Viata nu e cum e. E cum te simti
- Noul. Ne provoaca sau ne sperie?
- Ce spun reclamele despre noi?

Ti-a placut articolul? Aboneaza-te la RSS

  © Blogger template 'Totally Lost' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP