marți, ianuarie 18

Manipularea simturilor. Cum ne manipuleaza comerciantii

Cu toată criza, românii au cheltuit peste 8 miliarde de euro în hipermarketuri în 2010. În al doilea an al crizei, vânzările marilor magazine au scăzut cu doar 0,4%.

Se întâmplă într-o epocă în care specialiştii în publicitate vorbesc despre manipularea simţurilor. Neuromarketingul este noua invenţie şi aduce spray-uri cu aromă de cheesburger şi bacon în fastfood-uri sau parfum de vanilie în magazinele cu haine pentru doamne!

O echipă de specialişti americani a făcut un experiment care a costat câteva milioane de dolari. Cercetarea le-a arătat comercianţilor ce butoane să apese pentru creşterea vânzărilor.

Specialiştii au folosit două tehnici medicale pentru a vedea cum reacţionează creierul în faţa rafturilor magazinelor din cinci ţări: Statele Unite, Germania, Anglia, Japonia şi China. Concluzia: activitatea cerebrală indusă de cele mai faimoase branduri este similară celei provocate de imagini religioase sau de cele care prezintă personalităţi din lumea sportului.

Sunt însă şi multe trucuri, spun specialiştii, care ne transformă în adevăraţi sclavi ai cumpărăturilor. Există un spray care conţine aromă de cheeseburger cu bacon. Dacă este pulverizat în conductele de aerisire ale localurilor de fast food, ar asigura creşterea vânzărilor de hamburgeri.

Un psiholog german a demonstrat că pulverizarea unui parfum de vanilie în magazinele pentru femei goleşte de două ori mai repede rafturile.

Iar inginerii dintr-o faimoasă companie producătoare de cafea solubilă au inventat cutiile capabile să elibereze cantitatea maximă de aromă la deschiderea capacului. Asta pentru că în realitate cafeaua solubilă şi-ar pierde din calităţile odată procesată.

Specialiştii susţin că există chiar şi o explicaţie pentru care raionul de panificaţie este, în 9 din 10 cazuri, la intrarea în hypermarketuri: mirosul de pâine proaspătă nu stimulează doar apetitul, ci şi induce percepţia că sunt proaspete chiar şi produsele care nu sunt. Aceleaşi specialiştii în marketing folosesc aceleaşi principii de marketing şi pentru vânzarea imaginii politicienilor.

2 comments:

Bijuterii

Simtul olfactiv e cel mai dezvoltat la nastere si se pare ca ne domina si dupa aceea.

Adi

Tare treaba cu parfumul pulverizat in magazin!

  © Blogger template 'Totally Lost' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP