joi, februarie 5

Esti ceea ce privesti, tolerezi si ignori

Tin minte ca-mi placea sa ma uit la televizor. Aveam cel putin trei motive ca sa o fac. Ma relaxa, pierdeam vremea si-mi spala/golea creierul de problemele din zi. Acum... ma uit din ce in ce mai rar. La fac si unii si altii din cei cu care mai vorbesc. Chiar imi pare rau pentru asta, dar la ce naiba sa ma uit? La toli si magde, vorba cuiva? La eleve porno si la sexy brailence? La nikite si la manelisti?

Chiar aseara am vazut pe un site cat de victorioasa este Antena 1 in fata Pro Tv-ului si cum ii ia fata si publicul din ce in ce mai mult in ultima vreme. Pai cu ce-i ia fata? Cu Acces Direct-ul lui Madalin Ionescu, unde maneaua si subteranul se imbina kitchos cu un decor modern? Cu Show-ul Pacatos al lui Captos unde Nikita care se cearta cu cur*a de Eva Kent? Cu un revelion mustind de manelisti... Iar exemplele pot continua pana maine pe vremea asta.

Teoria "mizeriei"

Uite o teorie partial valabila. Se citesc din ce in ce mai multe bloguri. Atat in Romania cat si in afara. La noi cel putin, majoritatea blogurilor sunt vraiste. Arata destul de urat, sunt construite dupa o logica ciudata, atat a esteticului cat si a continutului. Devii deci din ce in ce mai obisnuit sa ai de-a face cu "mizerii", fie ele inocente, fie flagrante. Mizeria asta ne acapareaza, vad, tot mai mult.

Chiar si eu o tolerez si o caut uneori. Satul de aceleasi informatii "corporatiste" si pline de platitudini, alternez site-urile standard cu cele mici dar vii si suculente. Bloguri, in marea lor majoritate... Care, cum spuneam, abunda de aceste mici "mizerii". Mi-a devenit mod de viata mie si, cu siguranta, si tie. Mi-e teama ca tindem sa transferam obiceiul asta si asupra altor aspecte ale vietii, inclusiv asupra televiziunii. Daca eu o fac, tu o faci, ce pretentii sa mai ai de la marea masa de romani neaosi, cu 12 clase si negru sub unghii?

S-a spus despre OTV ca este cancerul societatii. Dar ca are si rolul benefic de a-i permite clasei sociale medii sa-si defuleze frustrarile undeva, sa o tina ocupata, sa-i ofere si ei o alternativa. Ca vorba aia, astia suntem, altii mama nu mai face. Trebuie sa ne obisnuim cu ideea ca Romania e compusa din multi "manelisti" si noi restul.

Totusi, modelul OTV si al blogurilor tinde sa se aplice la o scara din ce in ce mai mare. Ok, ok. Foarte bine. Care e problema, vor spune, pe buna dreptate, liberalii in gandire. Asta e tendinta naturala, nu i te poti opune. Perfect!

Ne permitem deja o involutie??

Vin totusi cu o intrebare. Am atins cumva varful civilizatiei si ne permitem o involutie??? Am ajuns cumva in punctul in care nu mai avem in ce directie sa evoluam??? Adica toate eforturile inaintasilor si ale contemporanilor maturi de a ne face sosele, de a ne baga curent electric, centrale pe gaze, masini cu ABS si servo directie, adica semne ale civilizatiei, au fost in zadar??

Ne intoarcem la mamaliga si pazitul oilor? Poate nu am depasit niciodata stadiul ala... Ba da, l-am depasit doar ca, regret sa te informez, dupa ce am facut asta, am luat-o inapoi, pe panta descendenta. Filonul nostru romanesc gregar si usor primitiv ne trage de maneca mai puternic decat toti banii si civilizatia Uniunii Europene si Statelor Unite la un loc.

Bun, si eu ce sa-ti mai spun acum? Nu te mai uita la Magda Ciumac la OTV si citeste o carte in schimb? Schimba de pe Nikita si treci pe Patapievici? Nu! O sa-ti spun atentie la ceea ce ti se intampla! Alegerea e a ta. Doar ca problema se pune in felul urmator: esti ceea ce privesti, tolerezi si ignori.


Aboneaza-te la RSS
Click! Adauga acest blog la Favorite


Vezi si:
- Scump, doamna, scump. Ce spun reclamele despre noi
- Sfarsitul nu-i aici
.

  © Blogger template 'Totally Lost' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP