luni, ianuarie 12

Parerea mea despre... (ep.5) Azi - Emil Boc

Incerc sa-mi infranez pornirile. Imi vin in cap doar injurii si calomnii la adresa personajului din titlu. Si asta nu e bine, ca o sa zici ca am ceva cu el. Si sa mor daca am ceva cu Emil Boc sau cu PD-L-ul, sau in general, cu vreun alt partid politic. Ma rog, chiar daca cred ca am usoare viziuni de dreapta si manifestari de stanga. Daca se poate asa ceva.

Situatia sta in felul urmator: am avut ocazia si timpul necesar sa urmaresc o emisiune de vineri seara a domnului prim-ministru, invitat la TVR. Si i-am mai urmarit cu un ochi semi-interesat evolutiile in cadrul guvernului si activitatea in general de politician. O sa vorbesc mai mult totusi despre calitatea de om a lui Emil Boc, asa cum o percep eu, si mai putin despre cea de politician.

Pai la TVR, in primul rand ca Luca Niculescu, gazda emisiunii, il trata cu intelegere. L-a lasat sa explice mai bine de jumatate din emisiune cum nu e asa nasoala decizia de a interzice cumularea pensiei cu salariul la bugetari. Si da-i si explica. Vorbe goale, fara continut. Asa grabit cum vorbeste el, fara sa aiba foarte multa aderenta.

Caci cred ca domnul Boc a fost un tocilar la viata lui, care si-a facut constiincios temele, era mereu cu mana pe sus, laudat de profesori si iubit de vecini. Vorbeste atat de repede si de teoretic, incat cred ca nu a fost foarte contaminat cu multe din experientele de care noi romanii mai avem parte.

Mai cred ca, daca prindea echipa de fotbal statea in poarta iar dupa meci pe el il trimiteau cei mari la cooperativa (magazinul satesc) sa cumpere bere sau suc. Altfel nu pot sa-mi explic supusenia exagerata si caracterul nevertebrat pe care il manifesta fata de Zeus cel Mare, presedintele Traian Basescu.

Ma gandeam in zilele cand a fost numit primul ministru in felul urmator: cum poti sa afli cine e mai papagal in tara asta? Pai te uiti si vezi ce oameni sunt in jurul presedintelui. Caci Basescu a avut grija sa se inconjoare de multi obedineti, yes-man-i, alte amibe si parameci, pentru a nu-si mai bate capul cu tradari sau alte probleme de-asea de lideri. Ma gandesc la sotii Saftoiu, la Stolojan si acum la Boc. Altii alde Andrei Plesu, Reante Webber etc. au rezistat cat au rezistat si si-au vazut pana la urma de ale lor. Caci nu incap prea multe sabii in aceeasi teaca, vorba poetului.

Deci Boc. Pai Tariceanu a stat 4 ani chinuiti rau in fruntea Guvernului si nu-mi amintesc sa fi luat prea multe masuri controversate sau care sa nu aiba justificare economica. Asta micu' nu e decat de trei saptamani si a reusit sa-si puna in cap dintr-un foc actorii, profesorii, medicii si altii, aflati in situatia de a alege intre un salariu mizer si o pensie si mai mizera.

Ma, acum chiar ca e prost nu-l pot acuza. A scris carti, a citit, e jurist cu state vechi bla-bla. Dar ca e naiv, la pozitia lui nu mai e o scuza. Adica sa vorbesti despre cat de multa pace si prietenie e in guvernul ala pesedisto-pedelist, cata armonie si intelegere anima sedintele Executivului acum ca e compus din cei mai de moarte dusmani ai ultimilor ani mi, se pare cel putin inocenta in stare pura. O sa-mi spui ca sunt declaratii de fatada, ca asta trebuie sa spuna. Pentru asa ceva s-a inventat limbajul diplomatic, cel care poate sa-ti spuna cu zambetul pe buze ca situatia e nasoala iar tu sa ai impresia ca te-ai nascut a doua oara. Oricum doar un astfel de om putea sa cada 5-6 metri in gol, sa se ridice si sa ajunga in cele din urma prim-ministru, asa cum a facut Boc dupa emisiunea lui Andrei Gheorghe de la Antena 1.

Ma rog... asta ne este destinul. Obosit si el de atata hartuiala, Basescu isi dorea liniste ca pestele apa, asa ca Emil Boc s-a potrivit manusa misiunii de care avea nevoie presedintele. Totusi mi-e greu sa accept linguseala, obedienta dusa la extrem, naivitatea la nivel inalt, lipsa de adecvare la realitatile inconjuratoare si asa mai departe, "calitati" pe care domnul Boc le are din plin.

Ca sa vad totusi partea plina a paharului, asa cum te-am obisnuit pe final de posturi, o sa spun ca sper ca macar prin numirea domnului Boc sa se incheie cu eternele lupte intre palate, cu zgarieturi pe fata intre presedinte si premier, care s-au rasfrant negativ, cred eu, intr-o masura importanta, in jos, catre mase. Sa avem naibii nitica liniste in tara, ca sa poata sa se concentreze domnii guvernanti pentru a-si face treaba. Sau macar sa fure in liniste fara prea multa garagatie. Deci sa speram ca tot raul e spre bine...

Aboneaza-te la RSS
Click! Adauga acest blog la Favorite



Citeste pe Despre OM si:
- Restul parerilor mele despre...
- Politicianul roman. Un nesimtit?
.

2 comments:

Anonim

Da, Basescu si-a ales cu grija oamenii din jurul sau, a avut o strategie bine pusa la punct.
Nu pot, insa, sa nu ma intreb: ce-o sa se intample daca anul acesta nu va fi re-ales in functia de presedinte...?

Cippy

Haha. Tare. Cred ca ar fi vai si amar de oamenii lui, mai ales de Boc :)

  © Blogger template 'Totally Lost' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP