sâmbătă, ianuarie 31

Jaful de la Brasov - ce invatam de aici?

Ai auzit cu siguranta de jaful de la Brasov. Daca nu stii prea multe, vezi AICI. Sunt insa niste aspecte care merita discutate pe blogul de fata. Cel mai cumplit mi se pare faptul ca unul din cei doi morti, impuscati cu sange rece de atacator, a murit pentru a avut un simt civic iesit din comun.

Gheorghe Dumitru Lala, eroul de la Brasov

Adica omul nostru, Gheorghe Lala pe numele lui, dupa ce a vazut grozavia cu furatul gentii si tot, s-a apucat sa alerge dupa agresor. Mai avea cativa pasi pana sa-l prinda, cand urmaritul s-a intors si l-a impuscat fara discutii. A murit la scurt timp dupa aia. (Despre actul lui de eroism trebuie scrisa o carte si nu un post...)

Totusi dincolo de actul de eroism si spirit civic, ce invatam noi de aici si odata cu noi si restul tarii? Ca daca te bagi prea mult pentru altii, sfarsesti, uite, intre patru scanduri. Ok, o sa te decoreze presedintele cu o distinctie mare si rece, o sa dea politistii bani familiei tale si o sa-ti apara chipul tau de erou la toate televiziunile, ziarele si pe cateva bloguri.

Merita? Pai oricat de civic mi-as dori sa fie acest blog si oricat de "de bine" as dori sa-mi indemn cititorii, nu pot spune decat ca NU. Aceste cuvinte dor, dar nu iti pot spune decat "nu te baga in astfel de chestii". Bine, nu suntem noi romanii o natie care sa nu mai putem de grija celuilalt, dar uite ca omul de la Brasov ne-a aratat ca mai exista un filon in poporul asta, care te face sa le lasi pe ale tale si sa te apuci sa alergi dupa rau-facatori la drumul mare.

Sunt convins ca multi au gandit la fel. Eu mai detectez in f.f. multi romani aceasta gena de a-i ajuta pe ceilalti. Cred ca ne este in sange sa incercam sa facem ce ne sta in puteri sa nu-l lasam pe altul la greu... Grija mare insa, Romania urmatoarelor luni n-o va duce bine deloc. Creste somajul, se scumpesc toate, tara e destul de saraca, asa ca e posibil ca astfel de acte sau similare sa se mai repete pe ici pe colo.

Deci mergi pe burta cand se intampla grozavii sau macar analizeaza bine inainte care sunt sansele tale de succes, daca vrei sa te bagi pentru altul. Decat sa te trezesti cu glontul rece in cap, mai bine viu ascuns dupa o masina. Ce-am ajuns sa scriu in Romania...

Cat despre Politie... Pai politistii sunt buni sa-ti dea amenzi mari, mari, pentru nimicuri, sa ia salarii bunicele de la stat si sa circule cu sirenele pornite prin oras, daca se poate dimineata sau seara, sa-ti arate ca exista.

Optimismul de final: e doar primul caz de acest fel din Romania recenta in care un civil nevinovat moare pentru ca a avut un simt civic exacerbat. Ce am scris mai sus, ca sunt sanse sa se repete astfel de cazuri, e doar o previziune bazata pe datele din prezent. Corecta, dar inca nu s-a si intamplat. Romanii nu sunt chiar albanezi, deci au un oarecare grad de civilizatie, sa spunem, ca sa poti sa speri ca nu vor pune mana pe bata chiar asa usor. Iar cei care o pun deja, pai aia au bata in mana oricum, cu sau fara criza economica...


Aboneaza-te la RSS
Click! Adauga acest blog la Favorite


Vezi si:
- Cum sa supravietuiesti in Romania
- Patriotismul, inocenta si omul modern
.

2 comments:

lucijr66

DUMNEZEU SA-L IERTE SI SA-L ODIHNEASCA ! ..... In alta ordine de idei , sunt intru totul de acord cu punctul tau de vedere si anume ca este sub semnul intrebarii daca merita sa " sari " in ajutorul cuiva , in Romania anului 2009 . Cred ca in adancul sufletului meu sunt solidar cu atitudinea eroului nostru , dar cui foloseste ? ... Mie ? ...Tie ? Lui precis nu i-a folosit insa cred eu ca era un bun roman , care stia ce inseamna o scara a valorilor intr-o lume "dezmatata"! Si .. pentru asta am aprins o lumanare si am rostit o rugaciune . ...PS . Raportandu-ma la subiectul blogului meu , glontul a fost tras demult si nu a omorat pe nimeni ! ..se plimba prin capul "impuscatilor " si face ravagii , insa cineva trebuie sa lupte cu " morile de vant" !

Cippy

da lucian, ma bucura comentariul tau. e de laudat atitudinea eroului din Brasov, intr-o Romanie ca asta... cati ar fi facut la fel? putini. asa ar trebui sa se intample mereu, insa din pacate realitatea vine mereu cu o bata si ne re-aseaza acolo unde ne este locul. astia pe care ii platim din banii nostri ar trebui sa alerge mancand pamantul dupa hoti si pistolari. sa-i prinda iar a doua oara sa nu mai aiba curajul de a trage in plina strada. din pacate nu se intampla asa si ramanem tot noi cu ale noastre sa le rezolvam cum putem...

  © Blogger template 'Totally Lost' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP