miercuri, noiembrie 19

Barbatii romani - niste papagali

Femeile ne spun porci... smecherii - colarari. Eu cred ca suntem niste papagali cu toti, fie ca ne place sau nu. Nu ma exclud nici eu din categoria asta, oricat de mult as vrea. Insa, ma vad nevoit sa fac abstractie de mine, pentru ca voi povesti pe scurt, in ceea ce urmeaza, ce mai vad prin locurile prin care umblu, locuri in care nu am mereu o oglinda la mine.

Deci ce vad? Pai vad in autobuz tot felul de ratati, jerpeliti dar cu pretentii. Chiar astazi, la doi tinerei in tramvai le curgeau balele dupa una care a urcat la o statie dupa ei. I-au si adresat o replica mai putin ortodoxa, dupa care si-au spus unul altuia ca lor "le plac gagicile funky".

Preocupari puerile

Apoi, prin locurile de munca prin care am umblat, am intalnit tot felul de oameni cu preocupari care mai de care mai puerile. De la fotbal, la jocuri pe calculator, pana la masini, evident, si telefoane mobile, toate
tradeaza, parerea mea, o mentalitate pe masura. Foarte putini sunt cei cu care am in ultimii ani o discutie normala, despre un subiect casual, dar pe care sa-l sustinem amandoi, sau toti cei implicati in conversatie.

Nu stiu ce e cu barbatul roman... Tineri fara nicio perspectiva, traind o viata din inertie, mergand cu valul... oameni de peste 35 de ani, in mare parte efeminati si marcati de majoritatea experientelor prin care trec, barbati maturi de 50 si ceva de ani, amenintati de spectrul somajului, al concedierii sau al dificultatii gasirii unui loc de munca. Si mai sunt batranii, vai de mama lor, la finalul unei vieti marcate de zeci de ani de comunism, din care au iesit si in care au dificultati in a se adapta. Ne indreptam spre matriarhat?? Hehe, asta e prea complexa...

Copiii? Astia micii care vin din urma? Pai ei sa mai fie salvarea, caci par destul de destupati si isteti. Mult mai isteti ca noi astia care ne dam cat de cat maturi. Problema e ca or sa aiba un viitor ciudat si greu predictibil, lipsit de valori solide, ca cele pe care noi astialalti putem spune ca le-am mai avut. Adica vor avea o lume marcata de online, de lipsa cartilor, de munca multa si tot mai putina socializare veritabila.

Prea timizi sau prea... cocalari

Dar sa revenim la barbatii nostri. Romanasii care fac slalom prin tranzitia asta care nu se mai termina, sau se va termina cand va fi usor prea tarziu... Pai cei pe care ii cunosc eu sunt ori prea timizi ori prea prosti de tupeisti ce sunt. Nu e bine ce se intampla. Ma uit si la fetele astea... Cum se mai aranjeaza ele, cum se machiaza si sunt mai mereu ca scoase din cutie. Asteptand un Fat-Frumos care mereu intarzie sa apara. Sau cand apare, ba are sabia ruginita, ba imparatul i-a lasat averea fratelui mai mic, ba are calul pojar si cate si mai cate.

Occidentalul? Pai occidentalul are cultul masculinitatii ca si cutuma obligatorie a societatii. Manierat, frumos imbracat, civilizat, este o iluzie pentru romanasii nostri. Am fost la un moment dat in Italia. Eram la metrou si aveam impresia ca sunt inconjurat de turisti tot timpul. Imbracati in haine elegante si frumos colorate, strainii dadeau impresia de vacanta perpetua. Cand am vazut pete cenusii de culoare in peisaj, mi s-a spus "este fie roman, fie albanez". La noi en-gros-urile sunt la putere. Sunt si mai ieftine dar aduc si haine in majoritate proaste. Totusi, daca te chinui un pic, se mai poate face o selectie. Dar cine se chinuie.

E o mandrie nationala sa ai ceva cu sclipici pe tine, ori foarte strident, ori celebrul negru - de la pantaloni pana la geaca. Cu cat mai negre, cu atat mai bine. Daca nu ma credeti, dati o raia prin piete, prin metrouri, prin oras sau pe cocalari.com...

Stramosii si sperantele

Bunicii nostri nu erau asa. Stiu sigur. Am vazut si poze si i-am si cunoscut. Romani adevarati, mandri si barbatosi. Cand ieseau la dans la hora, nici pasarea nu mai canta, nici iarba nu mai crestea. Toate se opreau sa-i vada cum joaca. Acum... Dumnezeu cu mila... Dar lasa ca iesim noi din criza economica, ne ridicam noi de jos si le-aratam lor... :)

Sigur ca mai sunt si exceptii... Suficiente dar nu stiu daca datatoare, deocamdata, de speranta... Evident ca tu, cel care citesti aceste randuri, nu te incadrezi in profilul asta. Cei descrisi mai sus nu se prea omoara cu astfel de bloguri, ca cel de fata... deci stai linistit, nu e vorba de tine... Si sigur ca mai este cate un intelectual, director de firma sau angajat in multinationala... dar unde-s astia?? Evident ca nu-i cunosc pe toti, dar parca nici la televizor nu-i prea vad... Dar sunt, trebuie sa existe... N-o sa-mi pierd speranta chiar acum... :)

Citeste si:
- Barbatul. Prostul de serviciu al femeii?
- Cum sa supravietuiesti in Romania
- Bucuresteanul - un roman ingamfat?

Ti-a placut? Aboneaza-te la RSS

9 comments:

Eesoos Creestos

Eh, nu cred că suntem singurii. Este adevărat că la noi concentraţia este puternică, dar trebuie să-i înţelegi. Generaţia '90-'00 s-a lovit cu capul de lumea exterioară şi a fost atât de ameţită încât fiecare a luat-o după cum a văzut mai bine. Dacă manelele şi hainele cu sclipici au prins este pentru că cineva a profitat tocmai de această ameţeală. Dar efectul de turmă există oriunde, inclusiv în Italia.

Oricum credeam că abordezi teme mai puţin triste în blog, uite că până la urmă vrei nu vrei tot ajungi să discuţi de plebe. Eu sincer prefer să nu discut pentru că la fel cum spuneai şi tu, nu vor citi ei, tot noi citim şi nu facem decât să ne plângem de situaţie, când ştim că pentru a schimba ceva este nevoie de un efort puternic, efort după părerea mea inutil.

Cippy

F. corect ce spui, Adrian. Discut insa si despre astea pentru ca asta ne e realitatea. Si vreau sa arat si altora, ca mine si ca tine, ca nu sunt singuri, intre cocalari. Ei cocalarii, manelistii vorbesc pe f. multe voci. Deci daca ai rezonat la ce am scris, inseamna ca postul este un castig. merci de comment.

Anonim

Chiar ma pregateam sa spun ca nici eu nu ma incadrez in profil, cand am ajuns la ultimul paragraf si mi-am dat seama ca nu mai este cazul :)
Eu unul, vad doua generatii diferite:
cei nascuti in 81-85 (86, cu indulgenta :) ) si cei de dupa.
Prima generatie sunt cei cititi, cultivati, la locul lor, cu bun simt, respectuosi fata de sexul opus, insa timizi.
Cea de-a doua generatie, mai tupeisti, sunt "generatia messenger"- nu stiu sa comunice fata-n fata, datorita faptului ca petrec mare parte din timp in fata calculatorului, nu sunt in stare sa lucreze in domeniul marketing-ului (doar un exemplu), isi fac freza fie precum Dica (fostul jucator al Stelei) (parul adunat pe mijloc, intr-o tentativa de creasta, dat cu gel), fie precum Stancioiu (un fel de freza asimetrica, ce se vrea a fi trendy).
Pana la urma, depinde de noi, ca barbati, ce cautam la o femeie si ce standarde avem in ceea ce le priveste. Pentru ca si ele cauta un anume tip de barbat, in functie de standardul lor.

Cippy

Da, Vladi, nu am prea multe de adaugat. E interesant ce spui. Si da, este fiecare cu lumea lui, cu standardele, rigorile etc. Ma enerveazsa insa ca lumea lor se intersecteaza prea des cu a mea:) Iar normele de civilizatie moderna parca sunt altele... Sunt convins ca esti de acord:)

Anonim

Da, Mihai, sunt de acord cu normele de civilizatie. Din pacate, incet-incet se vor pierde si acestea. Si as zice ca este vina parintilor

Elena

Postul asta chiar este un castig!Felicitari!

GiaFox

Ai dreptate. O solutie ar fi sa apuci sa te muti in alta tara. Si eu simteam la fel cat eram in Romania, ma simteam out of place, ca nu e locul meu acolo din acelasi motiv ca tine. De cand m-am mutat din tara, ma simt altfel, mult mai bine. In sfarsit sunt pintre oameni normali, care au o mentalitate normala si care nu asteapta sa-ti sara la gat dupa colt sau alte chestii. Unde sunt acum, cocalarii care sunt norma in Romania, sunt niste exceptii aici. Nu mi-e dor nici de cainii maidanezi. Pnetru mine, locul acesta e rai si pace.

Vei vedea ca din moment ce te muti de acolo, te vei linisti si vei putea sa fii normal, din nou. N-are rost sa te tii scai de tara, pentru ca deja cocalarmea e majoritara, si nu ai ce face. Cel mai important lucru e sa-ti fie tie bine si sa poti sa te dsfasori normal intr-o societate sanatoasa si normala care sa-ti priasca tie si sa-ti complimenteze personalitatea.

Asta am vrut sa spun. O zi buna!

GiaFox
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Unknown

Bravo Adrian.Super articol !

  © Blogger template 'Totally Lost' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP