vineri, octombrie 3

Romanii din strainatate – inraiti si debusolati?

Nu stiu daca romanii care locuiesc de multa vreme in afara granitelor tarisoarei noastre mai au aceleasi trasaturi cu noi. Simturile romanesti le sunt alterate, la fel si limbajul. Am cunoscut destui conationali de-ai nostri in aceasta situatie si mi-am putut contura o opinie.

Nu stiu cat de tare i-as jigni, dar imi sta pe limba sa-i numesc “rupti in fund”. Nu pe toti, chiar nu toti sunt asa… dar multi dintre ei se aliniaza cu brio in categoria cu pricina.

Ce altceva poti sa spui despre niste americani care castiga mii de dolari in SUA dar se zgarcesc in Romania la cativa zeci de verzisori? Au un apartament inchiriat aici si pun boticul la fiecare dolarel pe care l-ar putea pierde. La fel e si cazul unor sasi plecati pe taramul unde izvoraste Dunarea. Desi stabiliti acolo, ei vor aici pamanturi si case si orice se poate ciupi de la rudele ramase in tara.

Mai stim despre romanii din strainatate ca sunt rai unii cu altii. Au spus-o multi din cei care traiesc acolo. Odata trecuti granitele tarii, devin adevarati lupi de prada. Sa se ajute? Nici vorba! Daca pot sa iti dea un sut in spate, o vor face bucurosi.

Este evident ca nu au o viata usoara acolo. Nu e usor sa te trezesti “auslander” intr-o tara straina. Cand realizezi ca nu ai cu ce plati chiria urmatoare, sau ca nu ti-ar mai ramane nimic de pus deoparte, sigur ca e mai greu sa fii dragut. Exista deci scuza, dar asta nu face fenomenul mai putin vizibil. Tot o scuza este aceea in care multi dintre cei care au plecat sunt de factura proasta, tigani multi dar nu numai, si atunci de ce sa te mire imaginea pe care o fac celorlalti?



Sunt si cazuri de succes, sa fim obiectivi pana la capat, dar ele par a fi totusi rarisime. Majoritatea se chinuie pe afara si devin incet-incet caini fara stapan. Adica nici romani, nici straini. Ramane deci gustul amar care ni-l lasa soarta acestor conationali de-ai nostri. Chiar daca ei sunt smecheri si vin in tara cu masini de ultimul tip. Dar si alea, sunt de multe ori inchiriate, doar pentru impresia artistica.

  © Blogger template 'Totally Lost' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP