joi, octombrie 9

Politicianul roman. Un nesimtit?

Demagog. Corupt. Porc. Nesimtit. Tupeist. Alunecos. Cam astea sunt cuvintele la care gandim cand vorbim de politicianul roman. Ne vine in minte si un adjectiv cu valente pozitive? Hm... Nu prea. Problema e alta, politicianul roman nu s-a format in America, in Asia sau pe Marte. Tot din Romania provine, dintre noi, deci este un produs de-al nostru. Noi mai avem si calitati, cum si el are, dar nu despre asta e vorba acum.

Fundamental, la baza, politicianul roman e un om ca toti ceilalti. Insa concursurile de imprejurari l-au facut sa se distanteze de restul gloatei, sa-si intareasca pielea si sa-si ingroase obrazul, pentru a rezista acolo sus. Pot fi catalogate si ca prejudecati cele ce tocmai le-am spus. Asta la nivel individual. Insa ca si categorie sociala, politicianul tocmai a fost descris perfect.

Adrian Nastase, Calin Popescu Tariceanu, Traian Basescu. Sa dam doar cateva nume, la intamplare. Prin cate au trecut, cum i-a facut presa si cum s-au facut intre ei troaca de porci si iata-i in continuare zambitori, ocupand cu nonsalanta ecranele televizoarelor. Ati rezista vreunii dintre voi tavalugului la care au fost ei supusi? Mai mult ca sigur nu, oricat de curajosi ati fi...

Doar daca ne gandim la Adrian Nastase, cum a fost el tarat pe la DNA-uri si aproape incatusat prin fata camerelor de luat vederi. Cu toate astea, zilele trecute a stat surazator de-a dreapta lui Mircea Geoana, la lansarea candidatilor PSD pentru alegerile generale, ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat. Ii mai dadeati vreun viitor acum 3-4 ani? Cu siguranta nu.

Despre Gigi Becali ar fi prea multe de spus... sau am termina prea repede. Poate alta data.

Oricum, acesta este politicianul roman. Cel de la centru. In teritoriu, adica in restul tarii, situatia nu e mult diferita. Din unele puncte de vedere. Este diferita acolo unde sa-le-spunem baronii locali au mult mai multa putere. Zona este mai redusa ca teritoriu geografic, deci si influenta si autoritatea mai mari. Baronii locali sunt chiar baroni locali, se lupta intre ei pe viata si pe moarte, asa cum, de multe ori nu apucam sa vedem vreodata la televiziunile centrale.

Poate ceva mai redusi ca si cultura sociala, insa mult mai vorace decat "centralii". Cum ajungi asa? In timp. Cum spuneam, concursul de imprejurari te-a apropiat de politica. Hartuiala ziaristilor, a "colegilor" politici si poate a alegatorilor te intaresc, te imunizeaza, pentru te prezenta, in fata noastra, in toata splendoarea.

Partea trista e ca, asa dusmani cum sunt, ei formeaza totusi o casta. O casta a politicienilor, in care cu greu ajungi sa intri si sa te afirmi. Una dintre cele mai la indemana solutii este mimetismul. Adica iei forma si mai ales culoarea batranilor, veteranilor si, cu armele lor, pornesti la lupta politica.

Credeti ca exista o noua generatie in politica? Un nou val? O gura de aer proaspat care sa vina din urma si pe care sa o asteptam cu sufletul la gura? Raspuns final - nu! Sa dam doar exemplul a doi dintre cei care au scos capul la lumina: Victor Ponta si Cristian Boureanu. Sunt la fel de obtuzi ca si vechea garda, chiar daca se delimiteaza pe alocuri de ea si mimeaza deschiderea.

Va mai amintiti de Tudor Chiuariu? Un alt tanar, a carui principala misiune, cand a fost numit ministru al Justitiei, a fost sa faca scandal si ceva ordine prin dosare si functii. A esuat lamentabil si a trecut la lada de gunoi a istoriei.

Incerc sa dau o nota optimista de final acestui post. Lucrurile nu se vor schimba prea curand. Noul val din politica nu numai ca nu o sa iasa la iveala prea curand ci pur si simplu nu exista. Stiti cu ce trece orice durere de cap? Cu timpul. Doar timpul va rezolva si acest aspect, atunci cand noi romanii ne vom dezgheta si mai mult si vom tolera din ce in ce mai putin ifosele politicianiste.

  © Blogger template 'Totally Lost' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP