luni, octombrie 13

Occidentalul. De la idiotenie la fericire

Vesticii, fie ei europeni sau americani, au in spate o istorie si civilizatie de sute de ani. Poate mai putin americanii, daca ne raportam strict la omul modern. Poate de-aia o duc, toti, ceva mai bine ca noi, economiceste vorbind. Jinduim in secret dupa bunastarea lor. O faci tu, o fac eu, o facem toti. Problema e ca bunastarea asta aduce si dezavantaje, vazute cu capul nostru de romani balcanici.

Aparenta idiotenie este unul dintre aspectele la care ma voi raporta in articolul de fata. Occidentalii o duc bine, sunt relativ fericiti, dar cam idioti. Termenul asta e relativ, pentru ca idiot este doar unul care se raproteaza, pe aceeasi scala, la unul mai destept ca el. Ma rog... luati dupa scala noastra, de romani destepti, cum am spus, sunt cam idioti.

Pai da. Cunoastem, sau vom vedea in cele ce urmeaza, cateva din resursele care circula pe internet, in care americanii se prezinta in toata splendoarea lor. Problema nu e asta ci hai sa vedem de ce se intampla asta si ce consectinte are.

Drama naste opera de arta

Tolstoi, Dostoievski, Puskin. Sunt doar doi dintre scriitori rusi care au abordat in operele lor subiecte dramatice. Drame, trairi pasionale, framantari ale vietii. Teoria mea proprie este aceea ca din suferinta si necaz se nasc cele mai multe opere de arta. Un om fericit, e prea fericit sa mai scrie despre fericirea lui. Ai o problema, te apuci de scris capodopere.

Occidentalii sunt acolo. O duc bine, si foarte bine ca e asa, dar asta le confera un grad de detasare. Nu te mai preocupa aspecte marunte. Devii un mic robotel programat sa munceasca, sa ajunga acasa si sa aiba quality time cu familia sau prietenii. La asta se adauga spalarea creierului pe care o opereaza televiziunile si media in general. Tendinta care se poate observa si la noi in tara. Dar despre asta, intr-un post viitor. In conditiile astea nu e de mirare ca occidentalii, in special americanii, se informeaza din talk-showuri, de preferat talk-showuri de ras, gen Tonight Show cu Jay Leno, la NBC, sau Crossfire-ul lui John Stewart de la CNN.

Pe un astfel de post tv s-a difuzat si clipul urmator, care nu mai are nevoie de alte comentarii.


Un alt caz, pe care il am la indemana, este al unei tinere din Georgia. Foarte contrariata fata. A auzit ea ca in Georgia (tara, evident) e razboi si a postat pe Yahoo Answers o intrebare de mare har si intelepciune. Se intreba deci fata de ce nu se vad tancuri la ea in Georgia (USA), ca a auzit ca e razboi acolo si daca ar trebui sa fie ingrijorata. Nici aici nu mai e loc de alte comentarii.


Problema e ca exista si occidentali demni de toata admiratia. Multi, sunt o clasa sociala in sine. Bine pregatiti. Iar cand un occidental se specializeaza pe un domeniu, atunci e greu sa-l dobori sau sa-l depasesti.

Totusi, marea masa este cea, sau apropiata de cea descrisa in clipurile de mai sus, fara prea multe griji si probleme "grele", de genul celor pe care le mai avem noi. Nu e neaparat rau, caci tara progreseaza si merge inainte. Daca iti faci prea multe probleme, ca multi dintre noi, risti sa te copleseasca, iar cineva trebuie sa asigure si progresul.

Uita-te si la japonezi. Cu felul lor, tampit pentru noi, de a se distra. Au cele mai dubioase programe de divertisment. Numai ca si ei sunt undeva apropiati de varful civilizatiei.


In contrapondere ar fi arabii. Arabul, asa cum l-am cunoscut eu, este un tip extrem de inteligent, cu gandire analitica si preocupari mai degraba profunde. Dar asta l-a tinut, se vede treaba, departe de progresul civilizatiei. Au gandit probabil si ei prea mult si n-au mai avut timp sa tina pasul cu evolutia celorlalti.

Cel mai bine ar fi sa ne raportam la basarabenii nostri. Ca poate ati cunoscut fiecare vreunul. Sunt niste persoane extrem de inteligente si ei. Toti cei pe care i-am cunoscut eu jucau sah foarte bine sau cantau la chitara cu multa maiestrie. Unde sunt ei ca natie, stim cu totii. Sigur ca problematica e mult mai complexa, dar in linii mari cam pe acolo suntem.

Oricum, un profesor de-al meu mi-a spus o data asa: degeba ii duci o Coca Cola sau un iPod unui bastinas african, ca s-ar putea foarte bine sa nu aiba nevoie de ele. Fiecare natie sau individ, spun eu, se afla deci in treapta si nivelul propriu de dezvoltare. Cu avantajele si dezavantajele ei. Alegi progresul si bunastarea, s-ar putea, din pacate, sa nu fi capabil sa te bucuri de ele la adevarata lor valoare.

Deci, draga cititorule, in orice stadiu de dezvoltare te-ai afla, afla de la mine ca esti pe drumul cel bun. Esti in falia temporala si evolutionista in care trebuie. Daca asa a fost sa fie, asa a fost. Mai greu este poate cand ai parte de schimbari bruste. Voite sau involuntare. Dar oricum ti se intampla cam ceea ce trebuie sa ti se intample.

  © Blogger template 'Totally Lost' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP