marți, octombrie 28

Si eu era sa fiu furat in Romania... Grija mare!

Era o dimineata frumoasa. Eram putin obosit asa ca, pe langa tigari, am decis sa-mi cumpar si doua energizante. Nu apelez la Red Bull, Power Horse, Burn sau mai stiu eu ce scumpeturi. Imi iau de obicei Rienergy... am vazut ca au efect si te reimprospateaza si ele, la fel de bine. Sunt client fidel al chioscului din coltul blocului, ma stiu vanzatoarele... Toata afacerea costa 170 de mii lei vechi, iar eu nu aveam decat o hartie de un milion.

In agitatia creata de cei cativa clineti care eram in total, vanzatoarea imi da rest 730 de mii. Senina, ca ziua insorita care se prezenta afara. Plec, insa ma tot uit crucis la bani... Parca ceva nu era in ordine. Nu sunt un as al calculelor, de obicei am destula incredere in ele, vanzatoarele. Gresit!! Evident ca din micul teanc de bancnote pe care mi l-a dat, lipsea 100 de mii de lei.

M-am intors din drum, i-am spus femeii ca lipsesc bani, a refacut calculul si fara sa cracneasca mi-a mai dat o noua hartie rosiatica in plus. "Pai se poate doamna?", spun. "Scuze, domnu".

Si la case mai mari

Grija mare, oameni buni. Furtul e generalizat in tara asta. Te fura din toate directiile si din toate pozitiile. Chiar in week-end vedeam la tv un membru al CNA care se plangea de diferenta mare intre pretul de la casa din hipermarketuri si cel afisat la raft. Daca si lui i s-a intamplat, ditamai omul statului, ce sa mai zicem noi astia micii.

Nici in cazul meu nu e prima oara cand mi se intampla. Vanzatorii sunt prost platiti si profita de fiecare ocazie pentru a-si rotunji conturile. Cunoasteti fiecare, nu am nicio indoiala, cazuri similare. Tranzitia perpetua pe care o traversam de ani de zile, naste tot felul de instince in oameni. Astea se adauga celor care ne-au facut cunoscuti si prin Europa, de suti.

Recunosc si eu, ca de multe ori m-au trecut ganduri necurate, aflat in fata vreunui raft nesupravegheat. Sunt instinctele romanului ca pasare de prada, infometat si niciodata suficient de bogat pe cat crede ca ar merita. Totusi nu am facut-o niciodata.

Recomandari

Altii iata ca nu au atatea scrupule. De aceea recomand grija si atentie daca vreti sa nu fiti facuti. Sunt bani pentru care munceste fiecare dintre voi. Astfel, ca si recomandari: faceti un calcul mental sumar al sumei pe care o aveti de platit, rotunjiti-o in mare daca nu stati extraordinar de bine cu matematica, calculati suma estimativa pe care ar trebui sa o primiti si comparati-o cu cea pe care chiar o primiti. De multe ori s-ar putea sa aveti surprize... alteori s-ar putea chiar sa nu va prindeti...

Oricum, e putin probabil ca un vanzator, care are de-a face cu bani aproape in fiecare minut al vietii lui, sa greseasca in cazul calculelor de genul asta. Le face si in somn, asa ca de cele mai multe ori sunt gandurile necurate cele care ii dau rezultatul gresit.

Atentie deci, sunt bani munciti, nu prea multi nici ei, deci nu da mai multi decat e cazul. Iar daca vanzatoarei nu-i convine job-ul ei... sa se transfere la NASA.

2 comments:

Anonim

hehe! Mi-a placut remarca cu vanzatoarea si NASA :)
Ce-i drept, mie mi-a placut sa fac calcule de cand eram mic (totusi, am fost paralel cu matematica, la scoala) si ma pricep bine. Nu a reusit inca sa ma "fure" nicio vanzatoare.
In ceea ce priveste preturile de la raft vs preturile de la casa, din hypermarket-uri, am patit-o la Real, in Sibiu: pe raft era afisat 39 de lei, iar cand am ajuns la casa, mi s-a spus 59 de lei. Fiindca era ceva de care aveam neaparat nevoie, nu am mai zis nimic. In schimb, am bagat in buzunar bateriile Duracell pe care le achizitionasem (10 lei, in total), fara ca vanzatoarea sa sesizeze :) si nu am facut-o din instinctul de a fura, ci ca razbunare pentru faptul ca am fost inselat.

Cippy

Felicitari pt faza din Real. Nu stiu de ce dar ma bucur ca cineva a reusit sa ne razbune pe toti cei care suntem sau am fost pe cale sa fim furati. Adevarul e ca chiar trebuie sa fii cu ochii in 4. Mereu se va gasi cineva care sa vrea sa te faca. Merci de comment. Te mai astept.

  © Blogger template 'Totally Lost' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP