vineri, octombrie 10

Cum sa supravietuiesti in Romania?

Intr-o tara saraca, cu un trecut negru si un viitor incert, supravietuirea oamenilor ei nu e lucru de gluma. Ok, daca ai ajuns sa citesti randurile astea, probabil ai un calculator acasa si nu te inscrii chiar in targetul celor care se chinuie de pe-o zi pe alta. Totusi, iti place cand esti imbrancit in aglomeratii? Depasit pe linie continua in trafic? Claxonat la semafoare? Dispretuit la ghisee? Jecmanit in magazine? Mintit la televizor? Daca nu, esti unde trebuie... citeste mai departe... Daca da... incearca un alt post... sau uita-te la fotografiile din dreapta.

Romanica si oamenii ei se schimba, vad, de la un al la altul. Graba e tot mai mare, tentatiile mai multe, nesimtirea si tupeul ating cote nemaiintalnite. Ce e de facut? Pai ar fi doua mari filoane in care problema poate fi tratata. Cu umor si serios.

Partea haioasa

Asta umoristica nu e asa de greu de pus in practica. Vorba aia, suntem neam de daci, am stiut mereu sa facem haz de necaz, ca sa nu zic caterinca, de toti si toate. Le luam asadar usor pe toate si spunem: "lasa ca se poate si mai nasol." Ne inchipuim ca suntem intr-o carte scrisa de un geniu al absurdului, gen Eugen Ionescu sau Kafka. Parca a si cel din urma s-a facut remarcat in acest sens. Dar Ionescu e mai bun ca e de-al nostru, chiar daca si el s-a tirat prin tari straine si si-a spus Ionesco.
Anyway. Fa haz de necaz si ai peste 50 la suta din succes garantat. Restul mai vine si de la sine.

Cand treaba e serioasa

Despre partea serioasa... aici e mai complicat. Acum depinde de cat de voinic e voinicul din tine si cat de mult ai chef sa te lupti cu morile de vant. Vezi, deja sugerez o anumita abandonare, care totusi nu e recomandabila.

Oricum, recomandarea de bun simt pe care sunt obligat sa o fac este aia de a nu te impotrivi prea mult curentului, mainstreamului. Vei avea mult de suferit si dezamagiri profunde daca te opui. Tabaceste-ti pielea, obisnuieste-te cu ideea. Astea te vor ajuta cu siguranta sa iei lucrurile mai usor si sa nu faci tragedii din chestii simple.

Reactioneaza

Daca ai depasit etapa asta, poti incerca si o mica lupta de gherila. Dar ai grija, s-ar putea sa te frigi. Opune-te si reactioneaza cand esti imbrancit... raspunde cu aproximativ aceeasi moneda la grosolaniile unui coleg de serviciu, atrage-i atentia unuia care arunca hartii sau pet-uri de suc pe jos. Cu alte cuvinte nu fi tocmai fraier. Nu fi fletz.

Totusi e de preferat sa nu fi ca ei. Se spune ca daca stai prea mult prin cocina porcilor, s-ar putea sa grohai. Realizeaza ce ti se intampla, nu fi planta. Actioneaza dar cu masura.

Gandeste pozitiv!

Fii bun. Sau incearca totusi sa-ti pastrezi seninatatea, indiferent ce se intampla. Vei vedea ca se va intoarce insutit in favoarea ta. Gandeste pozitiv si lucrurile iti vor iesi din plin. Nu e usor sa faci astea, dar cu un pic de efort si exercitiu s-ar putea sa iasa. A, si cel mai important: nu uita sa zambesti.

Deci sa recapitulam: umor sau/si chestii serioase. Precum: pasul 1 - nu te impotrivi, nu te enerva. Pasul 2 - mici lupte de gherila si de contraatac atunci cand e cazul. Concluzie: nu renunta, nu ceda, gandeste pozitiv si zambeste.

In loc de concluzii: daca esti dintre aceia temerari, cu curaj la purtator, daca ai facut rost de ceva bani, sterge-o in alta tara. E o optiune. Nu o recomand, pentru ca sunt de parere ca noi totusi am trecut de niste etape. Unui strain i-ar fi incredibil de greu, daca nu imposibil sa se adapteze si sa si inteleaga Romania. Deci tu stii mersul mai bine. In timp vei vedea ca dracul nu e chiar asa de negru pe cat pare. To be continued...

Articole similare:
- Politicianul roman. Un nesimtit?
- Bucuresteanul - un roman ingamfat?
- Omul care uita de unde a plecat

  © Blogger template 'Totally Lost' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP