sâmbătă, noiembrie 1

Controlorii RATB. Ingeri dar mai ales demoni

Sunt in tramvai. Ridic capul: un malac imi arata sictirit o legitimatie de serviciu. E clar - vrea sa-i arat abonament, bilet sau ce-oi mai avea. Sau si mai bucuros ar fi daca nu as avea nimic decat bani. Multi bani, sa-si faca norma la amenda. Din pacate pentru el, m-am ars de cateva ori, n-am chef sa ma cert cu ei prin autobuze, asa ca sunt dotat. Am abonament.

Nu la fel de norocos e vecinul de vis-a-vis. Nu are nimic. Nici macar tupeu. Victima sigura imi zic. Aud conversatia partial: de ce nu aveti bilet. Pentru ca nu am bani sa-mi cumpar. Ce meserie aveti? Vanzator. Pai si cat castigati? 7 milioane jumate. Liniste...

In tot acest timp, ceilalti din haita (controlorii sunt fiinte sociale si umbla in gurp) luau la puricat restul vagonului. Nu a mai picat nimic. I-a verificat, pentru siguranta, si pe cei verificati deja. Nimic. Deci nu mai ramane decat prostovanul de vis-a-vis, care n-are nici bani, nici acte. Nimic.

Continua discutia: (malacul isi mentine cumpatul) stiti ca n-aveti voie sa calatoriti fara bilet... Stiu, imi pare rau. Ma grabeam. Pai si cum facem? Pai n-o sa se mai intample. Chiar nu am bani...

Si, spre surprinderea noastra, a tuturor, dupa inca vreo 2-3 minute de discutie, controlorii pleaca. Prostovanul fara bilet a scapat. Inca un Neo a invins sistemul.

Calatorii mai scapa

Acum, trebuie sa fim sinceri pana la capat. Nu e prima oara cand vad calatori prinsi fara bilet sa scape. Am constatat ca daca sunt amarasteni, vai de capul lor, sunt lasati in pace fara prea mult scandal. Se mai intampla si cu pensionarii, cu homeless-ii, sau cum spuneam cu cate unul mai amarat. Controlorii, asa malaci cum sunt, au minime cunostinte de psihologie si probabil undeva ratacita pe acolo o doza de umanitate.

Psihologia controlorului

Imi spunea cineva ca exista chiar un psiholog al controlorilor, care ii antreneaza in tainele meseriei. Indiferent daca sunt in autobuz, tramvai sau troleibuz, le spune cand e cazul sa actioneze, sa insiste sau cand sa se retraga fara scandal. Stiu din aceeasi sursa ca, daca cel prins e recalcitrant, urla, zbiara si face ca toti dracii are mari sanse sa fie lasat in pace. Pentru ca baietii nu vor scandal. Altcineva, din domeniul Dreptului, mi-a spus ca RATB-istii n-ar avea voie nici sa-ti ceara buletinul. Doar politia are dreptul asta. Despre a te obliga sa cobori la prima statie, nici nu mai vorbim: e privare de libertate. Ma rog, nu multi stiu treburile astea...

Mentalitate usor gresita

Sigur ca poate abordarea din postul de fata nu e cea mai corecta, din punct de vedere al unei mentalitati sanatoase. Adica normal este, intr-o tara civilizata, sa ai bilet si sa nu comentezi in fata controlorului. Care, trebuie sa recunoastem, se comporta peste medie de civilizat.

Dar, am fost si eu prins fara bilet in cateva dati si de cele mai multe ori n-am prea fost iertat. Asta, plus aglomeratia de zi cu zi, iti mai altereaza un pic justetea gandirii. Si mai suntem si romani. Iar romanii nu iubesc controlorii :)

Citeste si:
- Bucuresteanul - un roman ingamfat?
- Cum sa supravietuiesti in Romania
- Politicianul roman. Un nesimtit?

Ti-a placut articolul? Aboneaza-te la RSS

2 comments:

Anonim

In primul rand, trebuie sa ti-o spun si tie: meseria de controlor mi se pare cel mai urat job din lume! Sa faci bani incercand sa profiti de greselile altora...
Despre partea cu buletinul... nu le interzice nimeni sa ti-l ceara, dar daca tu nu vrei sa-l arati nu au ce-ti face pentru ca nu au dreptul sa te perchezitioneze.
Intr-o tara civilizata nici nu te poti urca in autobuz/ troleu/ etc. fara sa ai o legitimatie la tine. Ce-i drept, asta presupune o oarecare pierdere de timp.

Cippy

am fost dusi la politie, eu si un prieten, acum cativa ani, pentru ca amicul meu nu avea abonamentul la el. am pierdut vreo ora acolo, ca sa scapam pana la urma neamendati si ne-nimic. daca stiam ca nu au voie, scuteam multi nervi si timp. sunt de acord cu existenta controlorilor, insa doar atunci cand am bilet:)

  © Blogger template 'Totally Lost' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP