miercuri, octombrie 8

Bucuresteanul - un roman ingamfat?


Nu e o tampenie intrebarea din titlu. In Provincie, bucurestenii sunt considerati extrem de smecheri. Cu nasul pe sus, tupeisti, nesimtiti si tot asa. Am cunoscut, evident si bucuresteni dar si multi oameni din restul tarii. Sunt diferiti? Aparent nu, dar tind sa cred ca da.

Bucuresteanul e genul de om obisnuit sa umble prin aglomeratii. Cu cheia de gat de mic, chiar daca nu se mai practica, alergand dupa tramvaie sau metrouri. Injurand cand e cazul, fara sa stea prea mult sa se gandeasca la asta. Obisnuit sa intalneasca multi oameni, sa discute cu ei, sa socializeze, cum ar veni.

Provincialul? E om si el, mai asezat, cu probleme mai mari, mai apasatoare si poate si cu un nivel de trai ceva mai scazut. Vorba aia: salariile din Bucuresti nu se compara cu cele din Provincie. Cred ca de aici, de la bani, vin multe din probleme.

Bucuresteanul are, de bine de rau, un venit care-i permite sa nu se preocupe atat de mult de ziua de maine. Ii da o detasare si o relaxare, chiar daca nu iesite din comun. Asta, combinata cu cele spuse mai sus, il fac sa nu mai stea la atatea discutii, sa nu mai negocieze atat de mult, poate chiar sa nu-i mai pese intru totul.

Este el un ingamfat, asa cum e stereotipul? Nu, nici pe departe. Daca treci de suprafata si-i vorbesti pe limba lui, vei constata ca e un om ca ceilalti. Chiar mai de gasca. Pus pe glume, deschis, extravertit, oricand dispus sa-ti spuna ceva. Am constata urmatorul lucru: daca doi bucuresteni, care nu se cunosc, se intalnesc in acelasi loc, se poate naste un dialog incitant. Lucru care nu se intampla intotdeauna in Provincie. In unele locuri, mai ales in Ardeal, se intampla ca doi oameni sa stea unul langa altul, fara a simti neaparat nevoia de a-si vorbi.


E de bine, e de rau? Nu. Asa e firea lucrurilor. Trebuie doar ca cele doua entitati (oameni) sa nimereasca pe aceeasi frecventa. Pentru ca pot sa si vorbeasca, pot sa si taca si sa nu aiba nicio problema cu asta.

Cu toate astea, doza de superficial exista in Capitala. "Dupa principiul sa cante maneaua, sa vina fetitzele, sa curga berea!" Nu e definitoriu, dar mai exacerbat poate decat in alte parti. Timpul se scurge mai repede, e mai cald ca in alte parti, oamenii se pot manifesta mai liberi. Chiar si libertatea are aici o alta valoare, o alta nuanta.

Deci? Este bucuresteanul un om ingamfat? Nu, nici pe departe. Dimpotriva. Cine il considera asa, are serioase complexe. Asadar, sa curga berea, sa vina fetitzele!! :)

  © Blogger template 'Totally Lost' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP